Groningen Hartveilig

overlevingskans bij reanimatie

Een acute circulatiestilstand leidt vaak tot paniek bij de omstanders. Om de overlevingskans van een slachtoffer zo groot mogelijk te maken, is directe actie noodzakelijk. Hoe is dat in de provincie Groningen georganiseerd?

De Meldkamer Noord Nederland stuurt de twee dichtstbijzijnde ambulances op weg, direct na een melding van een circulatiestilstand. Vervolgens ontvangen burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer een SMS. Zij starten de reanimatie tot de ambulances arriveren. In zo'n situatie telt elke minuut.

Ambulancezorg Groningen werkt samen met Stichting Groningen HartVeilig (GHV). GHV is in 2013 genomineerd voor de landelijke vrijwilligersprijs ‘Meer dan Handen’. De stichting traint vrijwilligers snel en deskundig te handelen bij een circulatiestilstand. Hulp binnen 6 minuten verhoogt de kans op overleven naar 50-70%.

Reanimatie vormt een actuele, medische en ethische discussie. Ambulancezorg Groningen werkt met input van gegevens uit de dagelijks praktijk aan een onderzoek om meer zicht te krijgen op de resultaten van reanimaties in de provincie. Meer over dit onderzoek.

Samen met professionele hulpdiensten kun jij hulp verlenen aan een slachtoffer in acute nood. Samen met professionele hulpdiensten kun jij hulp verlenen aan een slachtoffer in acute nood.