Vorige

nieuwe couveuses

de feiten

1) nieuwe transportsystemen functioneren sinds 11 januari 2013, 2)perspresentatie nieuwe couveuses in Niebert in juni 2013, 3) product: transportcouveuse met bijbehorende brancard, 4) transportunit past in ambulance en in helicopter/vliegtuig, 5) geavanceerde technologie voor bewaking van vitale functies, 6) details: T-stuk om perslucht en zuurstof te mengen, FiO2-meter, 7) nascholing is verplicht om met de nieuwe couveuses te werken, 8) couveuse heeft een veiligheidsharnasje en voldoet aan de crashtest 20G

wat betekent dit?

Ambulancezorg Groningen vervoert stabiele baby’s vanuit neonatololgie in Groningen naar een streekziekenhuis tot aan Enschede. Dat is interklinisch vervoer. Bij deze lange ritten is veiligheid vanzelfsprekend van het grootste belang. De nieuwe, dubbelwandige couveuses maken het mogelijk de kindjes op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Bij spoedvervoer van slechte, heel zwakke baby’s naar het UMCG is altijd een arts aanwezig in de ambulance of voert het MMT (Mobiel Medisch Team) de opdracht uit.

Het vervoer van kinderen vraagt een heel andere aanpak dan het vervoer van volwassenen. We werken strict volgens het ABCD-protocol (Airway Breathing Circulation Disability) voor een snelle beoordeling. De fysiologie van een baby of een klein kind vraagt andere medicatie, technologie en behandelingen. Van het ambulanceteam worden heel andere praktische en psychologische vaardigheden verwacht. We hebben bij het vervoer van kinderen altijd te maken met intens betrokken ouders.

meningen

“We zijn allemaal goed opgeleid. Veel van mijn collega’s hebben ervaring in een ziekenhuis op de IC (intensive care). Ouders van zieke kinderen weten vaak zelf veel door op internet te Googlen, maar ze accepteren eigenlijk altijd onze deskundigheid.”

“Het vervoer van een baby blijft bijzonder. Alles is gewoon heel erg klein. Een infuus gebruiken of medicijnen toedienen is bij een baby wel iets anders dan bij een man van 65 jaar. Ik vind het prachtig werk, met een baby in de couveuse onderweg.”

blik vooruit

De nieuwe couveuses zijn een update naar de huidige stand van zaken in de wetenschap. Het belang van het afstemmen van de zuurstoftoediening op de zuurstofbehoefte van de baby blijkt groter te zijn dan vroeger gedacht.

Met de nieuwe couveuse kunnen wij dit beter afstemmen en nu ook monitoren tijdens het vervoer. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude couveuses.

gerelateerde webpagina