Vorige

tilmat

de feiten

1) ntroductie tilmat als hulpmiddel in elke ambulance, 2) scholing voor alle ambulancemedewerkers door ergocoaches, 3) studenten Hanzehogeschool onderzoeken het gebruik binnen de ketenzorg, 4) Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is begonnen met dit product, 5) gebruik van de tilmat bespaart zorgverleners veel trek- en sjorwerk, 6) tilmat beperkt de pijn bij patiënten tijdens verplaatsingen, 7) gebruik van de tilmat variëert sterk per ambulancepost

wat betekent dit?

De blauwe tilmat is ontwikkeld voor een horizontale verplaatsing van patiënten van bed naar brancard en andersom. De lussen aan de mat bieden daarnaast ook de mogelijkheid om een patiënt via een trap te verplaatsen of uit een benarde positie te bevrijden. Voor ambulanceteams maakt de tilmat het werk in veel situaties minder zwaar.

Als we een patiënt met de tilmat willen verplaatsen, zorgen we dat de mat onder de patiënt komt en dan vastgehaakt wordt aan de tillift met een liggend juk. Daar heb je even tijd voor nodig, maar voor patiënten is het een groot voordeel om op die manier comfortabel verplaatst te worden.

meningen

“Een tilmat is een prachtig product, maar het werkt alleen als alle zorginstellingen een verplaatsbare tillift of plafondlift hebben, zoals in Stadskanaal en Assen.”

“In de stad wordt de tilmat nauwelijks gebruikt, omdat ze ‘vlug, vlug’ willen. Dat is wel jammer, want het gaat wel ten koste van je lijf. We willen iedereen graag gezond oud laten worden.”

blik vooruit

Gebruik van de tilmat vermindert rugklachten, maar dat is pas effectief als ketenpartners ook het gebruik integreren in hun dagelijks handelen. Los daarvan noodzaakt de toename van het aantal zwaarlijvigen in Nederland de zorgsector tot maatregelen.

Naast de tilmat is de electrische brancard daarbij een mogelijke oplossing voor de nabije toekomst. De werkgroep ‘obese patiënten’ oriënteert zich op extra zware patiënten.

gerelateerde webpagina